LOGIN
Bericht gepubliceerd op:
05/03/2019 - 14:00

Bericht gepubliceerd door:
HAK Dijle en Netevallei
(Bezoek hun website)

Terug naar het overzicht

HALT2Diabetes (www.HALT2Diabetes.be) gaat van start in de regio’s “Menen – Wervik – Wevelgem” en “Mechelen – Heist-Op-Den-Berg en deelgemeenten”. Je kan nu starten met het screenen van 45plussers aan de hand van www.gezondheidskompas.be of via de papieren FINDRISC en hen doorverwijzen naar de huisarts voor verdere onderzoeken en deelname aan de Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing  indien FINDRISC score ≥12.

Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing

In 6 groepssessies van anderhalf uur gaan hoogrisicopersonen voor type 2 diabetes onder begeleiding van een diëtist(e) praktijkgericht aan de slag met eetgewoonten en hoe gezonder te eten. Deze groepssessies zijn gratis op verwijzing door de huisarts. Bekijk hier het overzicht van de Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing die vanaf april in uw regio worden georganiseerd.

Doe mee als zorgverlener, apotheker of paramedicus:

Screen 45plussers aan de hand van www.gezondheidskompas.be of via de papieren FINDRISC

FINDRISC ≥12?

Verwijs door naar de huisarts voor verdere onderzoeken (bepaling nuchtere glycemie en cardiovasculair risico)

Deel mee aan de persoon dat deze recht heeft op leefstijlbegeleiding via  Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing , Beweging op Verwijzing of Rookstopbegeleiding. Een doorverwijsbrief van de huisarts is noodzakelijk.

FINDRISC <12?

Geef algemeen leefstijladvies (gezonde voeding, bewegen, gezond gewicht, rookstop). Gebruik hiervoor de folder HALT2Diabetes en raadpleeg https://www.gezondleven.be/.  

Neem de FINDRISC om de 3 jaar opnieuw af.

 

! TIPS

Download de HALT2Diabetes flow en ga onmiddellijk aan de slag

Gebruik de E-Learning HALT2Diabetes om alles over het project te leren. Als je werkt in één van de startregio’s dan kan je een gratis account aanvragen via preventie@diabetes.be

Wil je als diëtist, beweegcoach, kinesist, tabakoloog … extra gepromoot worden op onze website in het kader van HALT2Diabetes? Neem de E-Learning dan volledig door, en werk ook de eindtest af om het attest te downloaden.

Doe mee als huisarts:

Screen 45plussers aan de hand van www.gezondheidskompas.be of via de papieren FINDRISC 

Personen kunnen zich ook aanmelden op de consultatie met een reeds ingevulde (online) risicotest. Belangrijk is dan om de resultaten te herevalueren en aan te vullen via hun code op www.gezondheidskompas.be (deel huisarts)

FINDRISC ≥12?

Bepaal de nuchtere glycemie en het cardiovasculaire risico als dit het laatste jaar nog niet was gebeurd

Verwijs de patiënt door voor leefstijlbegeleiding naar Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing, Beweging op Verwijzing  of Rookstopbegeleiding. Gebruik hiervoor de template of noteer duidelijk "HALT2Diabetes - Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing" op uw eigen doorverwijsbrief. Ook ander leefstijlaanbod in de buurt kan relevant zijn.

FINDRISC <12?

Geef algemeen leefstijladvies (gezonde voeding, bewegen, gezond gewicht, rookstop). Gebruik hiervoor de folder HALT2Diabetes en raadpleeg https://www.gezondleven.be/.  

Neem de FINDRISC om de 3 jaar opnieuw af.

! TIPS

Download de HALT2Diabetes flow en ga onmiddellijk aan de slag

Gebruik de E-Learning voor huisartsen om alles over HALT2Diabetes, de FINDRISC en het Gezondheidskompas te leren.

Ga naar de link https://www.medi-campus.be/, maak een login aan en ga onmiddellijk aan de slag

Er is accreditering aangevraagd van 0.5 CP in de rubriek Algemene geneeskunde. Hiervoor moet je minstens 30 minuten in de e-learning werken en de hoofdstukken succesvol doorlopen, inclusief de eindtest.

 

Wat is HALT2Diabetes?

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen opgespoord via een 2stapsscreenning: FINDRISC – verdere onderzoeken bij de huisarts bij een FINDRISC score ≥12. Personen geïdentificeerd met een duidelijk verhoogd risico krijgen toegang tot de nodige leefstijlbegeleiding: Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing, Bewegen op Verwijzing, Rookstopbegeleiding. HALT2Diabetes start in de regio's "Menen - Wervik - Wevelgem" en "Mechelen - Heist-Op-Den-Berg" en wordt dan progressief uitgebreid over gans Vlaanderen. Geïnteresseerd om deel te nemen? Vind hier alle info 

 https://www.diabetes.be/sites/default/files/halt2diabetes_flow_maart2019.pdf

 https://www.diabetes.be/sites/default/files/halt2diabetes_risicotest2018.pdf

 https://www.diabetes.be/groepssessies-gezonde-voeding-op-verwijzing

 www.bewegenopverwijzing.be

 https://www.diabetes.be/sites/default/files/zoet_zwanger/halt2diabetes_folder.pdf

 www.HALT2Diabetes.be